Geef je dit voorjaar een plantencursus, of staat ‘ie voor volgend jaar gepland? Gebruik dan het nieuwe landelijke cursusmateriaal in je cursus! Samen met plantencursusdocenten is een duidelijk en aantrekkelijk boek voor de KNNV-plantencursus gemaakt.

Het cursusboek Cursus Wilde planten legt de basisprincipes van het determineren van planten duidelijk uit. Het maakt niet uit of je in je cursus met de Veldgids Nederlandse flora van Henk Eggelte of de Heukels’ Flora van Nederland werkt, beide flora’s worden behandeld. Daarnaast is er aandacht voor algemene plantenkennis. Alles wordt uitgelegd met voorbeelden van inheemse planten.

Inhoud cursusboek
Het boek heeft de volgende hoofdstukken:
1 Wat is een wilde plant?
2 Wilde planten in Nederland
3 De bouw van een plant
4 Determinatiekenmerken
5 De indeling van het plantenrijk
6 Werken met een flora
Afsluitend is er een lijst van handige apps, websites en boeken, want digitale middelen zijn steeds behulpzamer bij het determineren.

Toepassing in de cursus
Het cursusboek is geschikt voor plantencursussen voor beginners van 3 tot 8 bijeenkomsten, waarin het leren determineren met behulp van een flora centraal staat. Omdat de cursist de theorie thuis al gelezen heeft in het cursusboek, hoef je daar als docent minder lang bij stil te staan in de les, en is er meer tijd voor het oefenen met determineren en samen naar buiten gaan. Voor de cursisten fungeert het cursusboek daarnaast als naslagwerk; na de cursus kan de informatie uit de cursus nog eens worden opgezocht.

Praktische informatie voor KNNV-afdelingen
KNNV afdelingen en KNNV docenten die een plantencursus geven, kunnen een gratis exemplaar van het boek Cursus wilde planten aanvragen bij het KNNV Bureau.
Voor docenten zijn er begeleidende materialen beschikbaar, zoals powerpointpresentaties voor tijdens de cursus.

Wil je dit boek bestellen voor je cursisten? KNNV afdelingen kunnen dit boek bestellen voor €12,50 per stuk.

Samenwerking IVN en KNNV
Dit cursusboek is het eerste product van de landelijke samenwerking tussen IVN en KNNV op het gebied van educatie. De inhoud is gebaseerd op interviews met 7 KNNV-docenten en 7 IVN-docenten, en de voorbeeldcursusmaterialen die zij toestuurden. Ook hebben plantencursusdocenten tijdens het schrijven meegelezen en meegedacht. Het cursusboek is hierdoor van hoge kwaliteit en afgestemd op de cursussen van beide verenigingen. We nodigen alle IVN- en KNNV-afdelingen van harte uit om het te gebruiken in hun cursussen.

Deel deze pagina