Verslag inspiratiedag Operatie Steenbreek
Op zaterdag 20 mei 2017 vond de landelijke inspiratiedag Operatie Steenbreek plaats in Driebergen, boerderij Champ Aubert. Met 45 mensen o.a. IVN’ers, KNNV'ers, Tuinambassadeurs, Groei en bloeiers en anderen lieten zich inspireren door sprekers en workshops om de trend van verstening in tuinen tegen te gaan en meer groen in tuinen te stimuleren.

IVN en KNNV hebben een toolkit 'Aan de slag met Operatie Steenbreek' ontwikkeld.
Sinds de start in 2015 doen er nu 33 gemeenten met de Operatie Steenbreek mee. Elke gemeente pakt dit op een eigen manier aan, binnen eigen programma’s en activiteiten die daarbij passen. Naast alle verschillen zijn er ook veel overeenkomsten.  Met en voor KNNV en IVN afdelingen, tuinambassadeurs en groene organisaties hebben we op basis van de ervaringen van de afgelopen jaren een Toolkit ontwikkeld. Hierin staan veel voorbeelden en tips. Met de Toolkit hoef je het wiel niet helemaal zelf uit te vinden. Het is de bedoeling om de Toolkit steeds bij te werken met de nieuwe ervaringen.
Bekijk hier de Toolkit en de presentatie

Dagvoorzitter Yvonne van Putten, projectleider KNNV Tuinambassadeurs, opent de dag door kort uit te leggen wat de Operatie Steenbreek is en waarom KNNV en IVN landelijk met deze campagne meedoen. Zij benadrukte het belang van tuinen in onze aanpassing aan klimaatverandering. Denk hierbij aan de wateroverlast bij hoosbuien die we eerder dit jaar zagen en de hittegolf die we achter de rug hebben. Bij een hittegolf kan het in de stad 5 tot 8 graden warmer zijn dan in een groene omgeving.
Bekijk de inleidende presentatie.

Water in stad, land en tuin

De eerste lezing van KNNV Tuinambassadeur Jan Marbus inspireerde met informatie en prachtige foto’s over de functie van water en waterbeheer in Nederland, van platteland tot stad de tuinen in. Water geeft leven in en om ons heen. De watersystemen op alle niveau’s staan met elkaar in verband.
Bekijk hier de presentatie van Jan Marbus.

Operatie Steenbreek in de praktijk in gemeente Leiden
Mirte van Daalen, beleidsmedewerker van de Gemeente Leiden vertelt over Operatie Steenbreek in de praktijk. Met veel voorbeelden en foto’s legt ze uit hoe de gemeente Leiden het aanpakt en wat het oplevert. Haar motto is: veel communiceren, heel veel herhalen en heel goed samenwerken met bewoners en diverse afdelingen binnen de gemeente.
Bekijk hier de presentatie van Mirte van Daalen.

Flitspresentaties over ludieke Operatie Steenbreek acties
- Ans van Maanen van Groei & Bloei Leusden vertelt hoe zij een succesvolle cursus voortuinen heeft gegeven in Leusden bij het ophogen van de straten voor door de gemeente. Ze vertelt over de betrokkenheid van Groei en Bloei bij de landelijke acties: Tegel eruit, plant erin!
- Madelon Oostwoud schreef een boek over eetbare planten in de tuin. Leuk om te horen hoe je succesvol groente, fruit en kruiden kan kweken in een kleine, schaduwrijke stadstuin. Niet alleen leuk voor jezelf, maar ook voor alle dieren in de tuin die er altijd wat eetbaars vinden. Lees meer over het boek 'Kleine eetbare tuin'

Workshops

Effectieve communicatie voor verschillende tuineigenaren.
Marloes Beerling en Linda IJmker van IVN laten zien dat er verschillende soorten tuinen zijn met de bijhorende tuintypes. Ze onderscheiden zes tuintypen. Ze zetten de deelnemers in de workshop effectieve communicatie en gedragsbeïnvloeding aan het werk om bij elk tuintype iemand die je kent in gedachten te nemen. Aan de hand hiervan wordt besproken hoe je met deze persoon het beste kan communiceren over het vergroenen van de tuin.
Bekijk hier de presentatie van Marloes en Linda

Welke planten je het best kan gebruiken en adviseren.
Dik Vonk, Tuinambassadeur KNNV afdeling Haarlem en oud stadsecoloog legt uit hoe je keuzes kan maken in het woud aan mogelijkheden
Bekijk de presentatie van Dik Vonk

13 dingen die een tuinambassadeur kan doen
Yvonne van Putten legt uit wat een Tuinambassadeur is en wat je in deze rol allemaal kan doen. Denk aan laagdrempelige informatie geven, stukjes in de krant schrijven, een blog bijhouden, tuinen bezoeken, een cursus organiseren of geven.
13 dingen die je kan doen als Tuinambassadeur

Je netwerk is je kracht
Kinke Hendriksma, projectleider Operatie Steenbreek in Rijswijk en Amersfoort geeft de workshop: Je netwerk is je kracht.  Ze benadrukt dat een groep mensen die in een netwerk aan een project / probleem werken ieder een rol heeft.  Of je nu meewerkt, beleid bepaalt, voor financiering zorgt of anders: als ieder rol helder is kan ook gekeken worden welke rollen nog missen om tot een geslaagd project te komen.
Bekijk de presentatie van Kinke Hendriksma

Hoe organiseer ik een workshop voortuinen voor huurders
Ina Marbus vertelt in haar workshop hoe je een workshop voortuinen voor huurders kan geven. Ze zet iedereen aan het werk om zelf een schets van de eigen voortuin te maken en hoe je deze groener kan inrichten.
Bekijk de presentatie van Ina Marbus

Deel deze pagina