Omdat Bram  door een voetblessure maar kleine stukjes kan lopen heeft Herman de leiding van deze excursie. Om 08.00 uur starten we vanaf het Manitobaplein met een deelname van 6 personen. Na een ritje binnendoor (o.a. de geboortestreek van Herman) arriveren we met 2 auto’s bij het restaurant Lemelerberg, van waaruit de wandeling begint, De wandeling gaat over verschillende paden en paadjes, soms op route, soms binnendoor. Onderweg wordt uitleg gegeven over diverse planten- en heidesoorten, bomen en struiken. Soms dartelt een vlinder voorbij en die proberen we dan ook op naam te krijgen, slechts een paar vogels laten zich zien. Keienvloertjes, ravijntjes, erosie, een hellingbronnetje met kabbelend water. Verder Hengel als halfparasiet op de Blauwe bosbes Een enkele keer komt een ansichtkaart te voorschijn waarop de situatie van vroeger staat aangegeven, ook oude ansichtkaarten ui de eerste helft van de vorige eeuw. Op de vraag over de houtkap op sommige percelen, zo “kaal“ laat Herman een kaartje zien waarop de gebieden met houtkap staan tegenover de niet gekapte gebieden, Dan zijn het maar heel kleine stukjes die gekapt zijn. En meest om open gebieden met een open zone te verbinden.  Even later zien we zo’n “doorbraak” (gekapt stukje) waardoor het gebied veel meer openheid krijgt. Mooi toch! Op de vraag of er ook zwerfkeien in het gebied zijn aangetroffen antwoord Herman: nee het is voornamelijk kleiner grut wat in de ijstijd werd meegesleurd naar deze plek…. Staan we nog geen 5 minuten later voor een enorm grote kei in een kuil met ruime afmetingen.Op de foto een levende Hazelworm op het looppad. Even ervoor hadden we ook al een dood exemplaar gevonden. Onderweg ook enkele jonge Zandhagedissen. Bij de staande leeuw wist Herman te vertellen over de oorsprong ervan en dat het in 1e instantie een liggend  exemplaar was geweest.

Al met al best een mooie ochtend, met mooi weer. Herman bedankt en uiteraard de andere deelnemers voor de leuke omgang onderweg. Hartelijke groeten. Dick

Deel deze pagina