Op deze zaterdagmorgen genoten 8 deelnemers onder zeer winderige maar verder droge weersomstandigheden van een wandeling over het landgoed Vilsteren. Vilsteren, voor het eerst op de kaart gezet in 1382, is nu een landgoed van 1035 ha. met centraal de buitenplaats, huis “Vilsteren”, het dorp Vilsteren en de omliggende akkers, bossen met waterpartijen, afgesloten Vecht meanders en deels aangelegd parklandschap in Engelse landschapsstijl.Tijdens de wandeling werd van alles bekeken o.a.  Kluizenaarsmeer (voormalige zandwinplas), Kurkentrekker (uitkijkpunt), natuurlijke uiterwaarden begrensd door rivierduinen en even “uitgerust” in de theekoepel. Door de harde wind (windstoten 7-8 Beaufort), vewachtten we niet veel vogels maar dat viel eigenlijk best nog wel mee, 29 soorten en waaronder echt niet de meest algemene. Voor de planten was het nog te vroeg, hoewel we nog geen winter hebben gehad, maar wel Dubbellof en Eikvaren werden genoteerd en verder nog een aantal schelpen van Zwanenmossel in een ondiepe sloot en zwammen o.a., Parelstuifzwam, echte Tonderzwam, zwarte Trilzwam en als bijzonder werd ervaren een Oesterzwam op Fijnspar.Vogels o.a., Kepen tussen Vinken, Indische Gans, Brilduiker, grote Zilverreiger, Ruigpootbuizerd, blauwe Kiekendief ♀ en meer algemene soorten als Kool- en Pimpelmees, grauwe Gans, Canadese Gans, Nijlgans, boeren Landgans en Kerstgans, Gaai, Boomklever en Kruiper, Huismus, Heggenmus en Roodborst (Jenny)  Verslag: Johan Niphuis Meer informatie over het landgoed is te vinden op www.landgoed-vilsteren.nl

 

Deel deze pagina