Boswandeling boswachterij Ommen 18 oktober 2014

Met rustig, licht bewolkt najaarsweer en ca. 14 ºC mocht deze excursie zich verheugen in een redelijke belangstelling. 12 Deelnemers met enige kennis van verschillende disciplines liepen deze morgen mee op een heel gevarieerde boswandeling, geleid door Geert, als laatste keer in deze functie. Hopelijk zien we in de toekomst Geert nog wel eens op zijn eigen bijzondere wijze en met veel kennis van zaken een excursie van onze K.N.N.V. afdeling doen. Geert, bedankt!

Moeraswolfsklauw                                                                                           kleverig Koraalzwammetje

Zoals gezegd een gevarieerde boswandeling naar minder bekende en ook bijzondere delen van de boswachterij. O.a. het “woeste vak”, wat nooit met bos is aangeplant, en een bijzonder stukje hoogveen dat heel steil wel een meter boven het omringende gebied uitsteekt en voor wie er te ver inliep verraderlijk nat, wat resulteerde in natte voeten. Zelfs met laarzen! Verder lopen we door gemengde bossen met in een slootje Dubbelloof, open delen waar Bosdroogbloem stond ( rode lijst), droge en natte heide, elk met zijn eigen bijzondere/mooie flora en fauna en een kapvlakte met een heel rijke paddenstoelenflora. De natte heide met o.a. Moeraswolfsklauw en Zonnedauw en droge heide met een vliegden waarin een Kuifmees zich mooi liet zien. Opmerkelijk ook op een aantal plekken de Amerikaanse bosbes ook wel bekend als “Blauwe bessen”. Waarschijnlijk door vogels uitgepoepte zaden! Terug op de parkeerplaats ontdekten we nog een aantal Kluifjeszwammen.

Geweizwammmetje

Verslag: Johan Niphuis

Deel deze pagina