zaterdag 16 november.

Op deze licht mistige morgen vertrekken we om 9 uur met +/-18 personen vanaf onze vaste vertrekplaats het Manitobaplein richting Engbertsdijksvenen. Achter de Pollen bij de parkeerplaats tegenover de camping het Berkenven wacht Geert, onze deskundige voor deze excursie ons op.

En ook is Geert sinds kort deskundig in het bereiden van stevige maaltijdsoepen. Eerst wordt de planning van de te volgen route doorgenomen en wat we zo al tegen kunnen komen. Deze ochtend maken we kennis de Weide van Overesch, het gebied achter de inmiddels ter ziele gegane schaapskooi, deze werd als weide gebruikt door de naamgever aan deze weide. Geert is deskundig geworden in dit gebied omdat hij al meer dan 30 jaar hier de tellingen doet van de voorkomende flora en fauna. Het gebied  is sinds en paar jaar omringd door een dam om het gebied De pas gaat er vanaf nu in en we komen diverse paddenstoelen en zwammen tegen.

Zoals: parelstuifzwam, gele tril zwam, hout en tonderzwammen en eekhoorntjesbrood. In het natte gebied waar de slangenwortel in groten getale groeit laat Geert ons kennismaken met het gewimperd veenmos, dit plantje wordt ter plaatse ontleed om details bloot te geven waaraan dit plantje zijn naam aan heeft te danken. Ook zien we het resultaat van de storm die hier voor een paar weken geleden overheen is getrokken, want diverse bomen zijn omgewaaid. Aangekomen bij de weide zien we veel wroetsporen van wilde zwijnen die hier aardig hebben huisgehouden, maar buiten het natuurgebied zijn diverse hoogzits waar te nemen, waar onze andere natuurvrienden in te vinden zijn en die houden deze zwarte rakkers wel kort! Het gebied staat al gedeeltelijk onder water, en hierdoor hebben de eerste nieuwe vogelsoorten het gebied herontdekt, zoals de waterral, kokmeeuw, slopeend, grauwe gans en onze trots de kraanvogels. Helaas zijn een aantal vogels ons ook ontvallen zoals paapje, gekraagd roodstaartje en de kerkuil die in de schaapskooi broedde. Maar deze heeft een nieuw onderkomen bij de boerderij van de familie Blokland, die aan het gebied woont. Ook zien we  hier sporen van grimbaart, deze zijn te zien aan de open gekrapte  koeievlaaien waar ze de wormen uit halen, Geert verteld dat hier ook Streuijens zijn domicilie had. Hij had hier vroeger opslag van materialen en een oude loods staan.

In de zeventiger jaren heeft in dit gebied ook een grote brand gewoed, een overblijfsel hiervan is een oude vijver die dienst deed als bluswateropslag in droge periodes. Na dit alles gezien te hebben beginnen we aan de terugweg. Nu worden ook weer de nodige waarnemingen gedaan. Vogels worden deze morgen zeer beperkt waar genomen. Wel horen we overtrekkende ganzen, groepen kramsvogel, staart- en koolmezen en een enkele vink. Als we terugkomen bij de auto’s worden we uitgenodigd door Freek om hem af te helpen van zijn appelsappen en appels van oude rassen. Wij bedanken Geert voor zijn deskundigheid en overgebrachte kennis, en zie daarna veel excursisten al appel etend huiswaarts keren. Iedereen bedankt voor deze gezellige morgen en tot een volgende keer.  

Groeten, Hans de Groot

Paddenstoelen, die gezien zijn: Vermiljoenhout zwam; Gele aardappelbovist; Botercollybia; Gewoon elfenbankje; Gele trilzwam; Pijpknotszwam; Echte tonderzwam; Berkenzwam; Franjezwam; Gewoon vuurzwammetje; Plooivlieswaaiertje; Heideknotszwam; een soort gele knotszwam (wordt nog onderzocht); Gele korstzwam; Paarse eikenkorstzwam; Nevelzwam; Paarse schijnridder; Vliegenzwam; Eekhoorntjesbrood.

Deel deze pagina