1. Journal Europäischer Orchideen – Mitteilungsblatt des AHO Baden-Württemberg

Dit tijdschrift verschijnt 4x per jaar en wordt uitgegeven door de Werkgroep Inheemse Orchideeën van de deelstaat Baden-Württemberg in Duitsland. De artikels zijn voornamelijk in het Duits geschreven, maar anderstalige bijdragen worden ook gepubliceerd, zoals Italiaanse of Engelse. Af en toe wordt een bepaald nummer aan één thema gewijd, zoals bv. het 2e nummer van 2006, dat volledig is gewijd aan de verslaggeving van het 5-daagse “European Congress on Hardy Orchids” dat doorging van 13 tot 17 april 2005 op het Griekse eiland Chios.

De onderwerpen die aan bod komen hebben allemaal te maken met de Europese orchideeënflora maar er werden ook al bijdragen gepubliceerd over landen zoals Azerbeidzjan, Libanon, Georgië, Marokko en Canada.

Het tijdschrift is 15 x 21 cm en is mooi uitgevoerd met de nodige illustraties in kleur en zwart-wit, verspreidingskaartjes, grafieken enz. De kostprijs voor een abonnement bedraagt 40 €.

Dit tijdschrift is inmiddels aan zijn 39e jaargang toe en heeft binnen de wereld van de orchidofielen een stevige reputatie opgebouwd. Het begon zijn levensloop als “ Mitteilungsblatt AHO Baden-Württemberg – Beiträge zur Erhaltung und Erforschung heimischer Orchideen” maar kreeg na 25 jaar een facelift. In 1994 werd de lay-out werd grondig aangepast en werd ook de naam veranderd in “Journal Europaïscher Orchideen”

Meer informatie

2. Berichte aus den Arbeitskreisen Heimische Orchideen – Beiträge zur Erhaltung, Erforschung und Verbreitung europäischer Orchideen.

Dit tijdschrift is inmiddels aan zijn 23e jaargang en is een gemeenschappelijke uitgave van alle Werkgroepen Inheemse Orchideeën van Duitsland : Bayern, Brandenburg – Hamburg – Hessen – Niedersachsen – Nordrhein-Westfalen – Rheinland-Pfalz/Saarland – Sachsen-Anhalt – Schleswig-Holstein en Thüringen. Alleen de deelstaat Baden-Württemberg doet niet mee omdat deze van in het begin hun eigen tijdschrift hadden en dit blijkbaar zo wilden houden.

Het verschijnt 2x per jaar en een abonnement kost u 30 €. Ook dit tijdschrift meet 15 x 21 cm.

Af en toe verschijnt er ook een zogenaamde “Beiheft”. Dit jaar was dit bv. ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Werkgroep Inheemse Orchideeën Nedersaksen.

Op dit ogenblik lopen ze een beetje achter met de publicaties: het laatst verschenen nummer is nr. 2 van 2005.

De artikelen zijn hoofdzakelijk in het Duits geschreven en behandelen alle aspecten van de Europese orchideeënflora.

Meer informatie

3. L’ Orchidophile – Revue de la Société Française d’ Orchidophilie

De Franse vereniging voor Orchideeënliefhebbers groepeert in haar rangen zowel de inheemse als tropische orchideeënliefhebbers. In het tijdschrift komen dan ook alle orchideeën aan bod en de artikels kunnen in de volgende categorieën worden geplaatst:

• Orchidées exotiques et culture
• Culture
• Orchidées d’Europe
• Cartographie
• Services

In elk nummer wordt naar een evenwicht gestreefd tussen deze verschillende componenten.

Dit tijdschrift verschijnt 4x per jaar en meet 15 x 24 cm. Een abonnement kost 48 €, maar je kan losse nummers of een jaargang bestellen aan respectievelijk 7 € of 37 € (+verzendkosten)

Men is ondertussen aan de 38e jaargang toe. Het is een tijdschrift dat erg mooi is afgewerkt, met zeer veel illustraties. De hoge kostprijs van dit tijdschrift is dan ook nodig om de kwaliteit die het biedt te kunnen betalen.

Regelmatig verschijnen er bijzondere nummers, de zogenaamde “cahiers”. Een mooie reeks in deze cahiers zijn de kartografieën van de verschillende departementen. Zo zijn daar al onder andere van verschenen: Puy-de-Dôme, Haute-Garonne, Meuse, Ardennes, Haute-Marne, Hautes-Alpes, Aveyron,Aube, Dordrdogne, Loire-Atlantique, enz.

Meer informatie

Deel deze pagina