GRASSENDAG 2020 AFGELAST

De landelijke grassendag van 20 juni 2020 in Nijmegen is helaas afgelast in verband met de coronavirusepidemie.

Deze grassendag wordt een jaar uitgesteld en vindt doorgang op een zaterdag in juni 2021, mits de omstandigheden ten aanzien van het coronavirus zijn verbeterd. De definitieve datum wordt binnenkort vastgesteld en zal vervolgens op deze webpagina bekend worden gemaakt. Vanaf maart 2021 kunt u zich dan via deze webpagina aanmelden voor de Grassendag 2021 in Nijmegen.


 

 

Wat zijn grassen? Hoe herken je ze? Wat is een gras en wat niet? Hoe zit het met de wederzijdse afhankelijkheid tussen grassen en mensen? En hoe heeft die zich ontwikkeld?
Het antwoord op deze en andere vragen krijg je op de tweede Landelijke Grassendag. Deze studiedag organiseert de KNNV in samenwerking met de KNNV-afdeling Nijmegen op zaterdag 20 juni. Ditmaal nabij en in natuurgebied de Stadswaard te Nijmegen.

Heb je belangstelling voor planten en wil je je verdiepen in de wereld van grassen? Dan biedt de Grassendag jou een uitgelezen kans. Aan het einde van deze studiedag is jouw kennis over grassen verrijkt. Daarbij heb je niet alleen antwoord gekregen op voornoemde vragen. Ook is je vaardigheid in het determineren van grassen aangescherpt, of kun je aan de hand van de Heukels' Flora of de Veldgids Nederlandse Flora zelf beginnen met het determineren van grassen.

Het ochtendprogramma bestaat uit een lezing over de domesticatiegeschiedenis van grassen en een inleiding in de grassenkunde en het gebruik van een flora. Er is ook demonstratiemateriaal aanwezig dat je bij aanvang, in de pauze en bij de afsluiting van het ochtendprogramma kunt bekijken.
Na de lezingen en de lunch ga je onder leiding van kundige gidsen op zoek naar grassen in de Nijmeegse Stadswaard. We sluiten gezamenlijk af in De Lindenberg om 16.00 uur.

Het programma:
10.00 – 10.30 uur: Ontvangst met koffie en thee in De Lindenberg, Ridderstraat 23 te Nijmegen

10.30 uur: Opening door dagvoorzitter Johannes Jonckers Nieboer (KNNV Landelijk bestuur)
10.40 – 11.15 uur: Lezing Norbert Peeters over de domesticatiegeschiedenis van grassen
11.15 – 11.30 uur: Korte pauze
11.30 – 12.15 uur: Lezing Gerard Dirkse: Inleiding in de grassenkunde en floragebruik

Voor of na de lezingen is er gelegenheid gedemonstreerde grassen te bekijken


Stadswaard Nijmegen Natuurgebied De Stadswaard bij Nijmegen (De Bastei 2018)


12.30 – 13.30 uur: Gezamenlijke lunch
13.30 – 16.00 uur: Grassenexcursie in de Stadswaard onder leiding van leden van de plantenwerkgroep van de KNNV-afdeling Nijmegen.
16.00 uur: Gezamenlijke afsluiting in De Lindenberg

Over de sprekers:
Norbert Peeters studeerde archeologie en filosofie aan de Universiteit Leiden. Norbert is auteur van diverse artikelen en boeken, onder meer op het gebied van de botanie. Daarnaast is hij een veelgevraagd spreker en botanisch filosoof.
Gerard Dirkse is honorair conservator van het herbarium van De Bastei in Nijmegen en gastonderzoeker bij Naturalis in Leiden. Gerard onderzoekt Nederlandse flora en vegetatie sinds 1964, en is vertrouwd met de Nijmeegse flora.

Aanmelding en kosten:
De kosten voor deelname aan de Landelijke Studiedag Grassen bedragen 15 euro. Dat is inclusief koffie, thee en een gezamenlijke lunch. Drankjes besteld tijdens de gezamenlijke afsluiting zijn voor eigen rekening.

Je kunt je aanmelden voor de Grassendag door een e-mail te sturen naar aanmelding@grassen.knnv.nl. Je ontvangt dan zo spoedig mogelijk een bevestiging van je aanmelding, inclusief de betaalgegevens.

LET OP! Je inschrijving is pas compleet na ontvangst van je betaling. Het is niet mogelijk om op de dag zelf te betalen. De uiterlijke datum voor aanmelding is 1 juni 2020.

Meenemen:
Vergeet niet het volgende mee te nemen: de Heukels' Flora (uit 2005 of de recente 24e editie) en/of de Veldgids Nederlandse Flora (KNNV), en een loep (met vergroting 10x of 15x).

Adres en bereikbaarheid van De Lindenberg:
De Lindenberg Huis voor de Kunsten, Ridderstraat 23, 6511 TM Nijmegen
- OV: Buslijnen 13, 14, 15, 33, 80 en 82 vanaf Nijmegen CS, uitstappen halte Voerweg
- Auto: Parkeren in parkeergarage Kelfkensbos, Voerweg 2, 6511 JT Nijmegen en parkeergarage Eiermarkt, Eiermarkt 20. 6511 TP Nijmegen.
- Vanaf de bushalte Voerweg en de parkeergarages is het 3 minuten lopen naar De Lindenberg.

Vragen:
Heb je nog vragen over de Landelijke Studiedag Grassen, stuur dan een e-mail naar aanmelding@grassen.knnv.nl.

Deel deze pagina