Monitoren op Vlinders en Hommels

Hallo allemaal,  

Zoals jullie misschien wel weten heeft de gemeente Zwolle zich aangesloten bij het Deltaplan Biodiversiteit. Een van de acties die daaruit voortkomt is een pilot maaibeleid voor de komende 5 jaren. Misschien ben je in Zwolle al eens ergens zo’n bord als op de foto tegengekomen. Daarop staat dat op dat die plek een proeflocatie voor het maaibeleid is, met daarbij een korte uitleg van het hoe en wat. Je kunt er in dit artikel meer over lezen.

 

De afgelopen maanden hebben we als Insecten- en Vlinderwerkgroep samen met de Bijenvereniging Zwolle overleg gehad met de gemeente Zwolle over het monitoren van deze proeflocaties. Concreet komt het er op neer dat we deze locaties in ieder geval de komende 5 jaar willen monitoren op Vlinders en Hommels. We gaan daarvoor 5 tel routes opzetten voor zowel vlinders als hommels. De locaties zijn Landgoed Bikkenrade, Schellerpark, Wijdeveense AA, Sportpark het Hoge Laar, en rond de kruising Hasselterweg/Westenholterallee.

We vinden het heel belangrijk om als IVWG hierbij betrokken te zijn omdat we zo daadwerkelijk wat bij kunnen dragen aan de biodiversiteit in de gemeente Zwolle. We hebben al gezocht naar vrijwilligers om vlinderroutes te tellen, en we zijn heel blij te kunnen melden dat we al volledig voorzien zijn en waarschijnlijk ook nog een paar potentiële pilotlocaties alvast gaan monitoren.

Later dit jaar komt er nog een zelfde verzoek voor hommel routes. Met daaraan gekoppeld een (gratis) cursus vooraf. Dus denk daar maar vast over na...

Insecten- en Vlinderwerkgroep Zwolle e.o.

Alfred van den Burgh

Martin Wolters

 

 

Insecten kijken incl verslag zaterdag 13 juni met de Insecten werkgroep

In je eentje kijken naar insecten is leuk. Samen met anderen is dat nóg leuker.
De één wil vooral genieten van de omgeving en de schoonheid van die kleine wondertjes, de ander neemt de tijd om eens goed te zien wat er precies gebeurt wanneer ze foerageren of paren, wéér anderen vinden het vooral leuk om ze te determineren en zoveel mogelijk namen te scoren.
Op zaterdag 13 juni hebben 10 leden de stoute schoenen aangetrokken en zijn het veld in gegaan, in de Vitenstuin, natuurlijk Corona-proof.

Foto: Ine Reinders

Na een inleiding over de tuin door Rebi Nijboer, ecologe van Vitens, begon onze zoektocht, waarbij we verschillende soorten libellen, sprinkhanen, wantsen en lieveheersbeestjes hebben gespot. Op de foto zie je een zuidelijke schildwants.

Zuidelijke schildwants foto: Erik aan de Stegge

Zaterdag 27 juni gaan we wéér en dan naar het Wijthmenerbos.
Ook in je eigen tuin valt er vaak veel te beleven wanneer je daar oog voor hebt. Diverse soorten bijtjes, wespjes, maar ook nachtvlinders. Verschillende leden van de werkgroep hebben een LED-emmer in de tuin staan. Daarmee vang je ’s nachts nachtvlinders. Wanneer je ’s ochtends de eierdozen er voorzichtig uithaalt, kun je zien welke nachtvlinders er zoal ’s nachts in je tuin rondvliegen. Wanneer het iets warmer wordt, gaan ze er vanzelf weer vandoor. De beeldherkenning van ‘waarneming.nl’ met behulp van foto’s kan enorm helpen bij de determinatie. Je ziet de mooiste vlinders met prachtige namen: vogelwiekje, gele agaatspanner, plat beertje en de puta-uil. Tot voor kort kwamen er uit de emmer heel wat meikevers tevoorschijn, ook die komen op licht af.

Twee andere gasten in mijn tuin wil ik hierbij nog noemen:
Behalve veel vuurjuffers (dun en rood), een enkele platbuik (van de zijkant kun je goed zien waar de naam vandaan komt) en een vroege glazenmaker zat er op 25 mei een bruingele libelle met één rugstreep in de lengte.
Ik kijk dan altijd eerst naar de vleugels: zwarte vlekken aan de vleugelbasis of halverwege of aan de vleugelpunten en dan bedoel ik niet de rechthoekige vlekjes aan de vóórkant, het pterostigma, dat hebben alle libellen en juffers.

Op de foto zie je duidelijk zwarte vleugelpunten en een enkele rugstreep: een bruine korenbout. Nog niet zo lang geleden was deze zeldzaam, maar je ziet ze steeds meer. Wanneer de mannetjes zijn uitgekleurd worden ze blauw.Korenbout foto Alfred van der Burgh

Een ander insect dat mijn tuin de afgelopen week bezocht, was de hoornaar (een grote wesp, niet te verwarren met de horzel, dat is een vlieg).
Het waren nog geen werksters, daarvoor waren ze te groot, 4 cm! Het waren 3 koninginnen op zoek naar nestgelegenheid. De werksters verschijnen meestal eind juni. Ze zien er zeer indrukwekkend uit, zijn fotogeniek en erg nuttig en zullen minder snel steken dan onze limonadewespen, behalve wanneer je hun nest verstoort.

Hoornaar foto: Alfred van der Burgh

Ze vlogen in en uit een mezenkastje waar ook aardhommeltjes in nestelen. hoornaars gebruiken o.a. hommels en andere bijen om hun broed te voeden dus ik weet niet wat er zich allemaal in het nestkastje heeft afgespeeld en ik durf ook niet zo goed te kijken.

Alfred van der Burgh

Deel deze pagina